Hvis du har haft dine træmøbler i mange år, så kan du sikker se forskel på træets nuværende tilstand og træets udseende da det var nyt. Hvis træet ikke er behandlet, så har det sværere ved at modstå regn og solens skadelige stråler. Heldigvis er det hverken dyrt eller besværligt at behandle træets overflade, så det kan se flot ud igen – og holde i mange år.

Træolie er nok en af de få måder at bevare en træoverflades udseende på den mest naturlige måde. For at beskytte mod solens stråler, skal man dog være opmærksom på at vælge en træolie med farve, da det netop er pigmentet der beskytter mod UV-strålerne.

Vælge den rigtige træolie

Der findes mange forskellige træolier. Udover at man kan få træolier i forskellige farver, så er der også varianter med forskellige egenskaber. Nogle er for eksempel oliebaseret, mens andre er vandbaseret. Når det kommer til udendørs træolie, så kan man behandle al udendørs træværk, herunder træmøbler, hegn og carport, selvom det også findes specifikke olier til for eksempel terrasser.

Vandbaseret og oliebaseret træolier har hver deres fordele. Oliebaseret er supergodt til at beskytte mod vand, samtidig med at man får et flot oliebehandlet udseende. Vandbaseret træolie er dog også ret modstandsdygtigt imod fugt og især mod UV-stråler, især hvis det er en træolie med farve. Fordelene og ulemper ved de forskellige kan variere alt efter den specifikke variant.

Sådan gør du

Man kan nemt selv behandle sine møbler med træolie med farve og nedsætte solens skadelige effekt på træet. Først bør man starte med at rense træet med trærens, hvorefter man bør vente i 24 timer så træet kan tørre. Når det er gjort, kan man påføre olien med en pensel i et jævnt lag.

Et godt tip er at behandle få brædder ad gangen, og senest 20 minutter efter bør man tørre den overskydende olie af, med en klud der ikke kaster fnug af sig. Når man har behandlet sine møbler med træolie med farve, så bør det have tid til – mindst 1 døgn – til at tørre uden at blive udsat for vand.